Yürüyüş Turu
Yürüyüş Turu; Çanakkale Savaş Alanları ve Şehitlikleri günübirlik ve konaklamalı, , yürüyüş ile deniz muharebeleri ve kara muharebeleri turu.
Çanakkale Şehitlikleri Yürüyüş Turu
Bu tur programımızda; Çanakkale Boğazı sahillerinden ilerleyerek Deniz Muharebeleri hakkında detaylı bilgi alacak ve yerinde inceleyeceksiniz. Yürüyüş turu ile çıkarma koyları, kara muharebeleri alanları ve anıt – şehitlikleri karış karış gezerek yakından tanıma ve detaylı bilgi alma şansına sahip olacaksınız.
TUR TARİHLERİ:
Gelibolu Yarımadası Çanakkale Savaş Alanları ve Şehitlikleri Yürüyüş Turu programımız 1 gün güney 1 gün kuzey olmak üzere her gün kesin hareketli olarak hareket edecektir. Mart – Nisan – Mayıs aylarında ise müsaitliğe göre hareket edilecektir.
Güney Cephesi Yürüyüş Turu
1. GÜN:
Sabah 08.00’da buluşma ve hareket. Buluşma ana noktası günübirlik Şehitlik Turu programımızda olduğu gibi Vitalis Kültür Kafe olup şehir merkezinde konaklayan misafirlerimizi otellerinden de almaktayız.
Kilitbahir Köyü içerisinden yürüyerek Namazgah Tabyası’na ulaşıyoruz. Namazgah Tabyasını gezip bilgi aldıktan sonra yürüyerek Rumeli Hamide Tabyası yanından Rumeli Mecidiye Tabyası’na ulaşıyoruz.
Rumeli Mecidiye Tabyasının sırtlarına tırmanışa geçiyoruz. Tırmanış tepe noktamız tabyaların üst kısmında yer alan Çanakkale Boğazı Gözetleme noktalarından birisi olacaktır. Burada muazzam bir görüş açısından Çanakkale Deniz Savaşı hakkında bilgiler alacağız.
Yürüyüşümüze devam ediyor ve Havuzlar mevkiine ulaşıyoruz. Burada tarihi havuzlar, tarihi çeşme ve şehitlik incelemeleri yapıp sahil bandından yürüyüşe devam ederek Çanakkale Boğazı orta savunma hattında bulunan Baykuş (Mesudiye) Tabyası kalıntılarına ulaşıyoruz. Buradaki incelemelerimiz sonrasında boğaz içini terk ediyor ve Soğanlı Dere’den 100 yıl önceki ikmal yolundan Alçıtepe’ye doğru yürüyüşe devam ediyoruz. Hareket öncesi Soğanlı Dere Sargı Yeri ve Gerçek Şehitlik ziyareti yapıp bilgiler alacağız.
210 rakımlı Alçıtepe bölgenin en yüksek noktası olup tüm Seddülbahir Cephesi ve güney muharebe alanlarına hâkim noktadadır. Bu nokta üstünden Gelibolu Yarımadası’nın en güney kısmı görülecek olup, en hâkim noktadan muharebe alanları ve muharebeler hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra Fevzi Paşa Anıtına ve oradan da metrekareye altı bin merminin düştüğü Fransız ana muharebe hattı olan Kereviz Dere yatağından yürüyerek sahile ulaşıyoruz. Sahil şeridinden Çanakkale Şehitleri Abidesi altına kadar devam ediyor ve 25 Nisan 1915’te İngilizlerin çıkarmayı yaptığı noktadan tırmanışa geçip Şehitler Abidesi’ne ulaşıyoruz. Abide ziyareti sonrası Morto Koyu (Ölüm Koyu) içerisinde dinlenme ve öğle yemeği molası veriyoruz. Molamız sonrası yürüyüş turumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Morto Koyu kumsalından ve Süleyman Paşa deresi içerisinden geçerek Fransız Mezarlığı önünden devam ediyor ve Çanakkale Savaşı esnasında kan akan Kanlı Dere üzerinden ilerleyip, Kirte Deresi ve tarihi köprü üzerinden geçerek Seddülbahir’e ulaşıyoruz.
Seddülbahir Kalesi yanından sahile inerek Ertuğrul Koyu’na ulaşıyoruz. Yahya Çavuş Şehitliği ve siperlerine tırmanıyoruz. İlyas Burnu’nda bulunan İngiliz Anıtı ve İngilizlerin ana ikmal kumsalı olan Tekke Koyu’na yürüyoruz. Günümüze kadar muhafaza edilmiş siper kalıntıları ve İngilizlerin depolarına göz attıktan sonra su havuzlarını görüyoruz. Bu ziyaretimizin ardından 25 Nisan tarihinde çıkarma noktalarından biri olan İkiz Koy’a yürüyoruz ve buradaki incelememiz sonrası Zığındere yatağının girişine varıyoruz.
Güney cephesininde yer alan en önemli dere yatağı ve savaş esnasında her iki tarafın da sığınmak için kullandığı Zığındere’yi baştan aşağıya yürüyerek Nuri Yamut Anıtı (Sarı Abide)’na ulaşıyoruz. Bölgeyi inceleyip muharebeler hakkında bilgi aldıktan sonra İngilizler tarafından bombalanan Zığındere Hastane Şehitliğini ziyaret ediyoruz.
Günümüzün köy mezarlığı yanında bulunan Son Ok Anıtı önünden geçerek Alçıtepe Köyüne ulaşıyoruz. Burada Salim Mutlu Müzesini geziyor ve sonrasında aracımıza binerek dönüş yapıyoruz. Çanakkale’ye varışımız sonrası yürüyüş turu programımızın ilk gününü sonlandırıyoruz.
Kuzey Cephesi Yürüyüş Turu
2. GÜN:
Sabah 08.00‘da buluşma ve hareket. Buluşma noktalarımız ilk gün ile aynıdır. Konaklamalı programa katılan misafirlerimizi kahvaltı sonrası otellerinden alıyoruz.
Feribot ile Eceabat’a geçiyor ve aracımıza binerek Bigalı Köyü’ne hareket ediyoruz. 25 Nisan 1915 sabahı 57. Alay’ın hareket başlangıç noktası olan Bigalı köyünde Atatürk Evi ve 19. Tümen müzesi ziyaretleri yaparak 57. Alay izinden yürüyüşümüze başlıyoruz.
Yürüyüşümüzün sonunda 304 rakımlı Kocaçimen Tepe’ye ulaşıyoruz. Bölgenin en yüksek ve hâkim tepesinden kuzey bölgesi hakkında bilgiler alıp çevreyi inceliyoruz. Besim Tepe üzerinden yürüyüşle Conk Bayırı’na ulaşıyoruz.
Conk Bayırı’ndan Şahin Sırtı’nın bir kısmını yukarıdan aşağıya yürüyerek yolumuza devam edip Düz Tepe ve Kılıç Bayırı hattını yürüyerek geçiyoruz. Bomba Sırtı’nda öğle molası veriyoruz. Mola sonrasında Cesaret Tepe yönünde yürüyüşe geçerek Arıburnu Yarları’na ulaşıyoruz. Burada tepe üzerinden; Sfenks üzerinden; Kuzey Plajı ve Anzak Tören Alanı hakkında incelemeler yapıp bilgiler alıyoruz.
Bomba Sırtı’na geri dönüp 57. Alay Şehitliği ve Kesikdere Şehitliği’ni ziyaret edip bilgiler alıyoruz. Merkez Tepe hattından yürüyerek Kırmızı Sırt’a ulaşıyoruz. Burada savaş zamanından günümüze kadar orijinalliğini kaybetmemiş siper ve lağım tünellerini inceliyoruz.
Kırmızı Sırt sonrası Kanlı Sırt’a ulaşıyoruz. Kanlı Sırt Avustralya Anıtı ve Mezarlığı’nı gezip bu bölgedeki muharebeler hakkında bilgi aldıktan sonra topçular yolundan yürüyerek sahil şeridine ulaşıyoruz.
Sahil boyunca Küçük Arıburnu ve Arıburnu arasında bulunan Anzak Koyu’nu ziyaret ediyoruz. 25 Nisan 1915 günü Anzak birliklerinin karaya ilk ayak bastığı bu bölgeden yürüyerek günümüzde törenlerin yapıldığı Anzak Tören Alanına ulaşıyoruz. Burada edineceğimiz bilgiler sonrası Kabatepe’ye yürüyoruz.
Kabatepe’ye ulaştıktan sonra aracımıza binerek Çanakkale’ye dönüş yapıyoruz. Dönüşümüz sonrası yürüyüş turumuzu sonlandırıyoruz.
Çanakkale Şehitlikleri Yürüyüş Turu Ücretleri
Kişi Başı Yetişkin Ücreti: 1 gün 70 TL – 2 gün 140 TL – Konaklamalı 2 Gün 200 TL
Kişi Başı Çocuk Ücreti: Çocuklar İçin Uygun Değildir
Ücrete Dahil Hizmetler:
- Profesyonel Turist Rehberlik Hizmeti
- Lüks Araçlarla Transfer ve Ulaşım Hizmetleri
- 1 Gece 3* Otelde DBL Oda Kahvaltı Konaklama ***
- Feribot Geçişleri
- Müze Girişleri
Ücrete Dahil Olmayan Hizmetler:
- Yemekler
- Seyahat Sigortası
*** Konaklamalı program için geçerlidir.