Barış Gelincikleri Çanakkale’de

Barış Gelincikleri Çanakkale’de

BARIŞ GELİNCİKLERİ ÇANAKKALE’DE AÇACAK

Çanakkale Savaşlarının 100.Yıldönümü etkinlikleri kapsamında mart ayı içerisinde hemen hemen her gün konferans, tiyatro, sergi, belgesel ve konserler başta olmak üzere önemli kültürel ve sanatsal birçok etkinlik gerçekleşiyor. Bunlardan biride 16 Mart pazartesi saat 18.15’te gerçekleşecek olan 1915 savaş dönemi kıyafetleri defilesi (barış gelincikleri defilesi) ile izleyicileri 100 yıl öncesine götürecek önemli bir organizasyon.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezi tarafından tertip edilen AKÇANSA tarafından desteklenen seramik sergi ve defile İstanbul beylerbeyi sabancı olgunlaşma enstitüsü tarafından aylar süren yoğun bir çalışmanın sonucunda podyumda yer alacak. Türk, Avustralya, Yenizelenda, İngiltere ve Fransa’ya ait 1915 savaş dönemi kıyafetleri 100.yılda barış gelincikleri temasıyla Çanakkale’nin ev sahipliğinde buluşacak.

ÇANAKKALE’DEN SONRA İNGİLTERE, ALMANYA, FRANSA VE AVUSTRALYA’DA GERÇEKLEŞECEK

100 yıl sonra askerler yerine kadınların/annelerin giyeceği kıyafetlerle evrensel barış mesajları verilecektir. İlk defile Çanakkale’de gerçekleşçegini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan böylesine önemli bir projeye valiliğimizle birlikte ev sahipliği yapmanın büyük bir mutluluğunu yaşıyorum. Bu sergi ve defile Çanakkale Deniz Zaferinin 100.Yıldönümünde Çanakale’de ve daha sonra İngiltere, Almanya, Fransa ve Avustralya başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında birçok noktada sergilemeyi planlıyoruz dedi.

Proje sahiplerinden biri olan Nevriye Önemli (el sanatları bölümü öğretmeni): Projeye ‘Barış Gelincikleri‘ adını verdik. Sebebi, Çanakkale’de savaşan 16 yaşlarında genç askerlerdi. Gelincik çiçeklerinin ömrü çok kısadır. Barış teması da savaş sırasında askerlerin birbirlerine olan arkadaşlıklarından yola çıkarak oluşturduk. Savaşın arkasında güzel bir dostluk var. Amacımız öncelikle Çanakkale şehitlerini anmak için böyle bir defile projesi gerçekleştirdik. İngilizlerin, Fransız ve Anzakları içine alan büyük bir proje.

Melek Özyurt(Seramik öğretmeni): Savaşı seramikle anlatmaya çalıştık. Seramik eserler yaklaşık 40 parçadan oluşuyor. Asker figürleri, savaş topu, su kapları, çantalar, dürbün, çarıklar, barışı simgelemek adına da üç boyutlu güvercinler yaptık. O dönemi çalışmak için fotoğraflardan ve o dönemi anlatan dergilerden faydalandık. Gelincikleri tercih etmemizin sebebi ise, Çanakkale’de hayatını kaybeden şehitlerimizin kanlarıyla toprağımızın sulandığını ondan dolayı açan her bir gelinciğin askerlerimizden biri olduğuna inanılmaktaymış. Bu yüzden projemizin adı ‘Barış Gelincikleri’ oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ